Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Albert | film.guide.dk

Albert er godt selskab

Animeret Ole Lund Kirkegaard-filmatisering favner bredt, men måtte gerne have givet vildskaben mere luft under vingerne.

Børnefilm, animation
Premiere 26. februar i 23 danske biografer
Albert

Danmark, 2015

1 time og 15 minutter


Først kom de i bogform i 1970’erne, så som realfilm i 1980’erne og 1990’erne, så bevægede de sig over i det animerede filmunivers i det nye årtusinde. Ole Lund Kirkegaards børnekanoniske fortællinger om Orla Frøsnapper, Gummi Tarzan og næsehornet Otto har frydet flere generationer, og nu er animationsturen så kommet til historien om Albert, den frækkeste dreng i provinsbyen Kalleby, der vil på eventyr.

Sammen med sin ven Egon drager han ud i den store verden og ender på Hjallevad Marked, hvor der er både røvere, en rigtig luftballonskipper, sigøjnerpigen Jumilla og hendes spåkone af en bedstemor, der bander og svovler værre end en sømand, fordi hun gerne vil integreres som dansker. Det er ret sjovt med dette svirp over national-nallerne.

Krudt i rumpetten

M&M Productions lavede i 1998 historien som realfilm, men har nu både udtryks- og indholdsmæssigt opdateret fortællingen. Der er bibeholdt en barnlig uskyld som en nostalgisk (bedste)forældregeneration kan lune sig ved, mens tempoet holder trit med de børn, der er flasket op med hurtige levende billeder på Ipad’en.

Den balancegang er ikke nem, men her vælter man ikke. Der rammes bredt uden at give køb på den oprindelige charme. Paradoksalt nok bliver netop det bredtfavnende også det, der holder filmen noget nede. Her voves ikke meget i pointerne om venskab og sammenhold.

Albert er en dreng med flyveører, ildrødt hår og krudt i rumpetten; han stikker ud i det pæne lilleputsamfund, for han drømmer om at komme til vejrs - helt konkret i en luftballon. Og man kunne nok have ønsket sig, at vildskaben faktisk fik mere luft under vingerne. Så ville det gode selskab have været endnu bedre.

Anmeldelse af Cykelmyggen og minibillen

11-06-2014: Det er herligt med gensyn med Cykelmyggen Egon og alle hans venner. Læs artikel

Anmeldelse af Sangen fra Havet

19-02-2015: Oscarnomineret og halvdansk animationsfilm sprutter af fortælleglæde og legelyst. Læs artikel

Anmeldelse af Rejsen til Fjerkongens Rige

10-04-2014: Kreativt mester-makkerpar er en gave for dansk børnefilm. Læs artikel

Anmeldelse af Lego Filmen – Et klodset eventyr

06-02-2014: Animeret Lego-leg er sjovere end frygtet, men stadig kun moderat vellykket. Læs artikel

Anmeldelse af Otto er et næsehorn

06-02-2013: Filmanmeldelse: Tredje gang er åbenbart lykkens gang i Crone Films Ole Lund Kirkegaard-animationstrilogi. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...