Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Hokus Pokus Alfons Åberg | film.guide.dk

Arvesølvet pudses fint op

Man skal bare liiige gå ind og se den første spillefilm med Alfons Åberg.

Animation
Hokus Pokus Alfons Åberg

Norge, 2013

Instruktion: Torill Kove

1 time og 12 minutter

Premiere i hele landet


Det er en farlig opgave at forsøge at pudse arvesølvet op for en ny generation, men det lykkes at holde den skeptiske nostalgiker tilfreds med den første film i spillefilmslængde om Alfons Åberg – en af den nordiske børnekulturs største og mindste charmetrolde.

Gunilla Bergströms berømte bøger om den lille dreng, der bare liiiige skal alt muligt, og som bor alene med sin far, har glædet børn og voksne siden 1972. Her udkom den første bog, og siden er det blevet til i alt 25 bøger, 8 mio. trykte kopier på op mod 30 sprog. I Danmark lagde Thomas Winding stemme til de tegnefilm, der blev produceret på baggrund af bøgerne, og det føles helt forkert, at hans voice over er fraværende. Selv om det naturligvis giver sig selv. Thomas Winding døde i 2008. Desuden har man valgt at lade karaktererne tale for sig selv i spillefilmen, der er norsk, selv om bøgerne er svenske. Man kan virkelig tale om en fællesnordisk kulturarv, og med alle de forventninger, der må være til en videredigtning af klassikeren, kan man vel næsten kalde det modigt at forsøge at lægge endnu en perle i skattekisten.

God stemning

Men det lykkes som sagt. Historien er passende ligetil, den har fine moraler, men er ikke moraliserende, Viktor, Mille og den usynlige Svipper er med, der er søde voksne og hunde, tryllerier og piratlege. Kort sagt alt, hvad et barn kan drømme om. Det er en smagssag, om man finder de indlagte sangnumre en tand for friske. Men det skulle da også være det eneste, man i så fald kunne brokke sig over for alvor. Især børnestemmerne er i den danske udgave usædvanligt velvalgte, men også Lars Brygman, Stig Hoffmeyer og Ulla Henningsen er et scoop for filmen. Så der er ingen grund til ikke liiiige at gå ind og se Alfons Åbergs nye tryllerier.

Anmeldelse: Kurt blir pæn

19-06-2009: Erlend Loes børnebog ”Kurt bliver Grusom” er slet ikke spor slem på film. Desværre. Læs artikel

Anmeldelse af Jul i Bakkekøbing

27-11-2013: Årets julegave til børn og deres voksne bygger videre på en næsten 40 år gammel norsk film. Det er så lunt og hyggeligt, at man næppe kan ønske sig mere af en julefilm. Læs artikel

Anmeldelse: Løvernes konge 3D

18-01-2012: Trods den unødvendige 3D-opgradering fremstår ”Løvernes konge” stadig som en af Disneys absolut bedste nyklassikere. Læs artikel

Anmeldelse: Bjergkøbing Grand Prix

30-06-2011: Den formidable animationsfilm "Bjergkøbing Grand Prix” vises i en smuk digital restaurering. Læs artikel

Anmeldelse: Jungledyret Hugo - fræk, flabet og fri

20-12-2007: Fræk og flabet, ja, men ikke helt så fri. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...