Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jul i Bakkekøbing | film.guide.dk

Nu kan det blive jul

Årets julegave til børn og deres voksne bygger videre på en næsten 40 år gammel norsk film. Det er så lunt og hyggeligt, at man næppe kan ønske sig mere af en julefilm.

Animation
Jul i Bakkekøbing

Norge, 2013

Instruktion: Rasmus A. Sivertsen

En time og16 minutter

Premiere i dag i hele landet


Elsker man den norske stop motion-klassiker ”Bjergkøbing Grand Prix” fra 1975 (den første norske animation i spillefilmslængde), vil man også i den grad nyde ”Jul i Bakkekøbing”.

Bjergkøbing går igen

Flere af karaktererne går igen fra den gamle film, og der er den samme lune humor og tempererede levering af replikker her som i filmen, der gjorde figurerne Søren, Ludvig og Reodor Felgen norsk nationaleje.

Af rettighedsmæssige årsager kan man ikke kalde den danske film for ”Jul i Bjergkøbing”, men det foregår altså i byen Flåklypa; der, hvor tegner med meget mere Kjell Aukrust bosatte sine figurer, da han i 1954 bragte dem til live i vittighedstegninger i et magasin.

Her bor opfinderen og cykelmekanikeren Reodor Felgen med sine antropomorfe venner, pindsvinet Ludvig og husskaden Søren.

Ludvig skælver af frygt af det mindste nys, mens Søren er ligefrem dumdristig – med mest tryk på dum.

Byen har også en avisredaktør, hvis gode ry og rygte hænger i en tynd tråd. Han har nemlig lovet, at sneen snart vil komme til byen. Den ene forside efter den anden har været dækket af ”nyheden” om, at der blev sne til jul. Men der er ikke et fnug at se nogen steder, og det får avisredaktøren til at opfordre Reodor til at opfinde en maskine, der kan producere sne.

Grådighed er dog en dødssynd, som redaktøren ikke har lært at tøjle, så da Reodors maskine er færdig, tager avisens overhoved sneen i egen hånd og lader maskinen løbe løbsk. Nu truer en vanvittig snestorm både jul og by, og Søren, Ludvig og Reodor må sætte alle sejl ind for at undgå en katastrofe.

Fint afmålt nostalgi

Instruktøren Rasmus A. Sivertsen har behandlet det oprindelige univers og karaktererne med loyal følsomhed og fint afmålt nostalgi, og selvom tingene foregår i et noget mere moderne tempo nu end i filmen fra 1975, er der ikke noget forjaget over fortællingen. Der er tid til at følge med for både store og små.

Intet skingert eller overnaturligt fikumdik her, men heller ingen støvet teknik, selvom stop motion for længst er overhalet af ren computermagi. Man bliver inviteret ind i et fantasifuldt, morsomt og knuselskeligt miljø, hvor ingen er overtegnede skurke eller helte. Alle kunne gøre som Reodor, Søren og Ludvig. Måske bortset fra at opfinde en snemaskine.

Kommer der ikke sne til jul i Danmark, er julen alligevel reddet. For nu har vi fået ”Jul i Bakkekøbing”.

Anmeldelse: Bjergkøbing Grand Prix

30-06-2011: Den formidable animationsfilm "Bjergkøbing Grand Prix” vises i en smuk digital restaurering. Læs artikel

Anmeldelse: Jungledyret Hugo - fræk, flabet og fri

20-12-2007: Fræk og flabet, ja, men ikke helt så fri. Læs artikel

Anmeldelse af Hjem

26-03-2015: En livlig og opfindsom animationsfilm befolket med spøjse rumvæsener, hvoraf et slår sig sammen med en pige, der under kaotiske jordiske tilstande leder efter sin mor. Charmerende! Læs artikel

Anmeldelse af F for får – filmen

26-03-2015: At lave en lang film over et udpræget kortfilmunivers synes næsten umuligt, men det lykkes med Frode Får. Læs artikel

Anmeldelse af Svampebob - En rigtig landkrabbe

06-02-2015: Svampebob Firkant er nok verdens mest irriterende animationskarakter, men der præsenteres herligt udknaldet, anarkistisk underholdning i filmen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...