Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Fortællingen om prinsesse Kaguya | film.guide.dk

Anmeldelse af Fortællingen om prinsesse Kaguya

Gudbenådet animation og japansk livsklogskab forenes i denne japanske film.

Animation
Fortællingen om prinsesse Kaguya

Japan, 2013

Instruktion: Isao Takahata

2 timer og 17 minutter

Premiere i 10 danske biografer


Det berømte japanske Studio Ghibli er for de fleste uløseligt forbundet med instruktøren Hayao Miyazaki. Færre kender til Isao Takahata, der grundlagde studierne sammen med Miyazaki, men det bør være fortid nu, da det er muligt at se Takahatas fabelagtige og eventyrligt dragende animationsfilm. Den kan med sine 137 minutter virke uindtagelig, men med blot en lille smule tålmodighed lader filmen sig nemt erobre. Den satte sig ubesværet som en besættende feberdrøm i hjertet på denne tilskuer, for den åndrige historie, der vækker minder om H.C. Andersens indsigtsfulde og livskloge eventyr, er dybt betagende.

Beherskelse af virkemidler

Et folkesagn er blevet omsat til både poetiske pastelakvareller og ekspressive kulstreger. Kon Ichikawa brugte fablen som forlæg til sin realfilm i 1987. I denne tegnede version opleves det dog, som om animationsformatet er den helt rigtige måde at genfortælle i.

I en fantastisk flugtscene opløser den rolige palet sig til fængslende, hårdtslående og aggressive streger, og det er et af mange eksempler på, hvor gudbenådet animationens virkemidler beherskes af Takahatas folk.

Traditionskritik

En gammel bambussamler finder en lille pige i et bambusskud. Han opdager hurtigt, at hun er noget særligt. Hun er en måneprinsesse. Hendes adoptivforældre ved det ikke, og især faderen har svært ved at acceptere hende, som hun er.

I sit forsøg på at give hende alverdens materielle goder og samfundsmæssig højstatus frarøver han hende faktisk lykken. Her er skøn traditionskritik og afklapsning til de ubærlige kvindeundertrykkende praksisser, som prinsessen underlægges.

Kaguya skal man ikke lægge sig ud med. På den måde bliver filmen også et både lifligt og råt kvindeportræt.

Anmeldelse af Hjertets hvisken

20-06-2013: En sød og uskyldig historie om en ung piges første skridt mod at finde sig selv. Læs artikel

Anmeldelse: Arriettys hemmelige verden

24-12-2011: Moralen er, at de store i grunden ikke er større end de små, men at alle har de samme behov og de samme følelser. Læs artikel

Anmeldelse: Nausicaä - Fra vindenes dal

23-06-2011: Der er beskæmmende meget religiøs øko-vækkelse over japansk mestertegners gamle film. Læs artikel

Anmeldelse: Prinsesse Mononoke

28-10-2010: Svimlende, farvemættet og betagende animationsfilm om mennesket og naturen i krig mod hinanden. Læs artikel

Anmeldelse: Ponyo på klippen ved havet

13-11-2009: Det tegnede univers i ”Ponyo på klippen ved havet” er eksklusivt og kælet for i en detaljegrad, man sjældent ser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...