Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Minisekterne | film.guide.dk

Genialitet i myreperspektiv

Begejstringen vil ingen ende tage. ”Minisekterne” er noget nær den perfekte børnefilm.

Børnefilm
Minisekterne

Belgien, Frankrig, 2013

Instruktion: Hélène Giraud, Thomas Szabo

1 time 29 minutter

Premiere i 49 danske biografer


Man skulle ikke tro, at det kunne lade sig gøre. At skabe en halvanden time lang film om insekter i kamp om en dåse sukkerknalder – vel at mærke helt uden dialog! – der efterlader én åndeløs af spænding og dirrende godt underholdt. Men det er netop, hvad ”Minisekterne” gør. Det er en spillefilmudgave af en serie tv-kortfilm af samme navn, som man kan se på DR Ramasjang, men skaberne bag, Hélène Giraud (datter af Jean ”Moebius” Giraud) og Thomas Szabo, har skabt et selvstændigt værk, der ikke kræver forhåndskendskab til universet.

I begyndelsen efterlader et menneskepar et picnictæppe fyldt med madrester, og om disse udspiller sig hurtigt en insektkamp. Det lyder, som om vi er på en motorvej fyldt med flintrende og farende dyr, der fouragerer til nu og hårdere tider. Alt dette er en nyfødt mariehøne vidne til, og hun bliver venner med en sort myre, der tager en dåse med sukkerknalder med ud på en farlig færd.

På vej mod de sorte myrers tue bliver de nemlig forfulgt af onde røde myrer, der gerne vil have følehornene i det søde bytte. Gennem en smuk fransk natur går den vilde jagt, og der udspiller sig et lydmæssigt, højspændt drama, der nok kan få ængstelige småbørn og letpåvirkelige voksne til at få svedige håndflader. Den eneste advarsel, som man altså kunne give her, er, at meget små børn (filmen er aldersbestemt til børn på tre-seks år) nok ville have brug for en voksenhånd at skjule øjnene bag.

Følelser styres af musik

Teknikken slår også benene væk under én. Sammenblandingen af naturbillederne, der er optaget som realfilm, og de computeranimerede insekter er forbilledligt lydefri og sømløs. Følelserne styres i overvejende grad af den eksemplariske brug af musik og lyd.

Historien er smukt fortalt og byder på en syndflod af humoristiske, kække og begavede overraskelser. Og så er der ovenikøbet indlagt filmreferencer til de vakse voksne. Der er ikke andet at sige, end at ”Minisekterne” er et uudtømmeligt skatkammer af idérigdom, charme og originalitet.

Isabelle på stranden

Lad Jorden i fred

Anmeldelse af Zarafa

15-12-2012: Animationsfilm: Smukt animeret fabel om en lille dreng og en giraf rummer både historisk bevidsthed og barnlig magi. Læs artikel

Anmeldelse af Brendan og hemmelighedernes bog

01-12-2012: Irsk middelalderhistorie er himmelråbende smukt tegnet, mens historien daler til sidst. Læs artikel

Anmeldelse af Pinocchio

20-02-2014: Der er ingen bånd på fantasien i denne nyfortolkning af den klassiske ”Pinocchio”. Læs artikel

Anmeldelse af En kat i Paris

10-11-2012: Lille film om en kat på afveje er vidunderligt underholdende. Læs artikel

Anmeldelse af Smølferne og den fortryllede fløjte

12-07-2012: Henrik og Hagbart-film fra 1976 introducerede et dansk publikum for smølferne på det store lærred. I dag virker den forældet, om end begyndende charmerende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...