Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Captain America - The Winter.. | film.guide.dk

Anmeldelse af Captain America - The Winter Soldier

I ekkoet fra ”Captain Americas” muskuløse katastrofebrag gemmer sig en noget tyndbenet historie om spionorganisationen S.H.I.E.L.D.S.

Action, Sci-Fi
Captain America: The Winter Soldier

USA, 2014

Instruktion: Anthony og Joe Russo

2 timer 16 minutter

Premiere i dag over hele landet


Superheltefilmen og hermed naturligvis også helten i fokus er blevet mere mørk med tiden.

Det er ikke hudfarve, vi taler om, for det er som alle andre steder stadig den hvide, heteroseksuelle mand, der dominerer det store billede. Men der er kommet en mere dyster tone i persontegningen, og jubeloptimismen og den enøjede patriotisme er blevet skubbet til side for en mere realistisk misantropi, selv om realisme ellers ikke er det ord, der normalt forbindes med superhelteuniverset.

Nuvel, tegneserieuniverset, som superheltefilmene jo udspringer af, er forankret i det hverdagslige, den konkrete virkelighed og historiske tid, som de er skabt i. Det var tydeligt med Marvels ”Captain America”, der som trykt hæfte kom på gaden i 1941.

B97602241Z.1_20140325191428_000+GL2BI00L.5-0.jpg

I 2011 stillede Chris Evans op som den amerikanske helt par excellence i Joe Johnstons ”Captain America: The First Avenger”, der foregik i de Anden Verdenskrigs-tider, som helten blev født i. Denne gang foregår historien i nutidens Washington D.C., og der er mere spændings- og actionfilm end eventyr- og sci-fi-film over konceptet denne gang.

Intens anspændthed

Brødrene Russo, der har instrueret, har villet tilføje noget af den intense anspændthed, som man kunne finde i den paranoia-politiske thriller fra 1970’erne, og understreger dette ved at lade Robert Redford (”Tre døgn for Condor”) spille rollen som Alexander Pierce, talsmanden for S.H.I.E.L.D.S.

Der er også fyldt godt op med frenetiske slåskampscener a la Paul Greengrass. De er så hurtigt klippede, at man næsten kan frygte for, at publikum med de tendenser kan få et epileptisk anfald.

I filmens sidste del er det fortrinsvis de hørehæmmede, der kan få glæde af instruktørduoens brug af sanse-suggererende virkemidler. For der tipper filmen nærmest til den rene katastrofefilm med sine imposante krigs- og undergangsscener.

I ekkoet fra de store brag gemmer sig en noget tyndbenet historie om en spionorganisation, S.H.I.E.L.D.S., der er truet indefra. Ingen kan stole på nogen, for der gemmer sig forrædere inden for murene.

Captain America må naturligvis tage kampen op mod sine mere eller mere usynlige fjender, og han får hjælp af Black Widow (Scarlett Johansson), der får lov til at sparke sig ind i historien på en ny og mindre kvindestereotyp facon, end den vi er vant til fra superheltefilmene.

Samspillet mellem de to er venskabeligt flirtende, og man kunne ønske sig, at der var gjort plads til en smule mere dialog her, men også generelt, på bekostning af action-eksplosionsscenerne. Anthony Mackie i rollen som hjælperen Falcon er fin, og det er slet ikke nogen udynamisk trio, som de tre karakterer udgør. Over for dem står den stålseje dræber ”Winter Soldier”, der har rod i kaptajnens fortid.

For meget død actiontid

Der er som vanligt i disse Marvel-universer et væld af indforståede henvisninger til fanbasen. Men det er ikke en helstøbt film om en superhelt, der skal finde fodfæste i en moderne verden. Dertil er der for få plotpointer, for meget død actiontid og for stor blanding af genretendenser.

Anmeldelse: The Avengers

26-04-2012: En fanfilm om Marvels hævnende helte er en kedelig computerspils-collage. Læs artikel

Anmeldelse af X-Men - Days of Future Past

21-05-2014: Bryan Singer løfter tegneserie-blockbusteren til et nyt niveau med den seneste, forrygende filmatisering af ”X-Men”. Læs artikel

Anmeldelse: Men in Black (III)

24-05-2012: "MIB" er en slags omvendt sciencefiction-historie - hvor alt kan ske, og alt er forvirrende. Læs artikel

Anmeldelse: Resident Evil: Afterlife

23-09-2010: Det er en trættende pinsel at overvære endnu en ”Resident Evil”-film. Læs artikel

Anmeldelse: Terminator Salvation

04-06-2009: Tomme tønder buldrer mest. Og der bliver godt nok larmet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...