Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Dredd | film.guide.dk

Dredd

Effektfuld splatter-action fra en dyster fremtid, der ligner sig selv. Frarådes dog folk med sart moral eller ditto mave.


Dredd
USA, 2012
Instruktion: Pete Travis
1 time 35 minutter

Den barske ordenshåndhæver og hans uerfarne assistent er alene mod en kolossal overmagt af skurke. Det er en klassisk formel, der mindst går tilbage til westernfilmens storhedstid og er set i adskillige varianter siden.

Her er historien bare så at sige sendt ud i fremtiden og rejst på højkant, sådan som den hjelmklædte Judge Dredd og hans blonde elev skal skyde sig igennem i en gigantisk slumskyskraber, der kontrolleres af et narkosyndikat. Foruden at den spinkle historie i noget nær realtid mest af alt ligner et computerspil af den slags, hvor man skal plaffe sig vej til skurkens hule gennem horder af underskurke (og en del uskyldige tilskuere).

Filmatiseret tegneserie

Forlægget er en tegneserie, der allerede er filmatiseret én gang – i 1995. Dengang var det Sylvester Stallone, der uden den store succes gemte sig gryntende under hjelmen og bag de robuste håndvåben.

Nu er det newzealænderen Karl Urban, der til gengæld får vist, at en ferm skuespiller faktisk godt kan agere uden ansigt, så at sige. Og Lena Headey lader til at more sig herligt med at spille en endnu mere led rolle end i tv-serien ”Game Of Thrones”.

Men ellers er det først og fremmest tempoet, billederne og effekterne, det handler om, og de forvaltes fortrinligt. Instruktøren Pete Travis har rigtig god sans for de dystre fremtidslandskaber (eller rettere storbyskaber), der ellers er set før i utallige åndsbeslægtede film, og stjernefotografen Anthony Dod Mantle får særdeles meget ud af de skramlede omgivelser, ofte i stor højde.

Af med knoppen

Nogen film for folk med sart moral eller ditto mave er det dog absolut ikke. Fremtidens retsstat består i, at de overtatoverede skurke med grimme tænder og frisurer bare skal have blæst knoppen og alt muligt andet af, og helst så kreativt makabert som muligt – Travis og Dod Mantle har en udpræget forkærlighed for at lade blodet sprøjte i langsom gengivelse, hvad der ikke mindst er virkningsfuldt i 3D-versionen.

Tiltalende nok forsøger den stort set ikke at gøre sig spor mere tiltalende med forsonende humor eller sentimentale indslag. Uanset det fåmælte manuskript fra kultforfatteren Alex Garland er det sammenbidt selvtægt fra væg til væg (eller nydelse ved at se den udøvet), og i så henseende kan filmen siges at afspejle sit univers til noget nær perfektion.

Anmeldelse af Mad Max. Fury Road – 3D

14-05-2015: Action: Charlize Theron har den egentlige hovedrolle i dette ødelæggelsesorgie, en reboot af kultfilmen Mad Max. Læs artikel

Anmeldelse af Fast and Furious 7

02-04-2015: Syvende ”Furious”-historie: Forrygende tempo, larm og spektakel til lands og i luften, i ørkenen og i Los Angeles. Man hænger på hele vejen og er godt underholdt, så længe det varer. Læs artikel

Anmeldelse af Kingsman. The Secret Service

26-02-2015: Dette nye bud på en agentfilm er alt for meget, men også herligt begejstret og sprængfyldt med fortælleglæde. Læs artikel

Anmeldelse af Taken 3

08-01-2015: Forudsigelig action sætter ingen mærker i hukommelsen, selvom Liam Neeson forsøger at slå hårdt. Læs artikel

Anmeldelse af John Wick

23-10-2014: Man skal ikke lægge sig ud med Keanu Reeves i flot actionthriller. Plottet er dog tyndere end en anorektisk supermodel. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...