Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af A Good Day to Die Hard | film.guide.dk

”Die Hard” har nået pensionsalderen

Bruce Willis spiller nok en gang den tilsyneladende utrættelige rolle som sit filmiske alter ego i en afdanket actionfilm.

Actionfilm
A Good Day to Die Hard
USA, 2013
Instruktør: John Moore
1 time og 36 minutter
Premiere i dag i en lang række biografer landet over
 

For første gang til en ”Die Hard”-film håber man vitterlig, at Bruce Willis dør. Og det kan kun gå for langsomt. For i den femte film om den hårdkogte New York-betjent John McCLane, der nu leveres med rutinepræget laissez faire af Bruce Willis, er der ikke meget, der fungerer.

John McClane er måske blevet gammel, men han kan stadig skabe røre i andedammen, når det slår ham. Selv om kollegerne jovialt kalder ham morfar, ved McClane bedre end at visne hen og overgive sig til sit otium.

Så da han får nys om, at sønnen Jack, som han ikke har haft kontakt til i årevis, er kommet i uføre i Moskva, slår han straks til og pakker kufferten og hopper på det første og det bedste fly. Og selv om han konstant forsikrer sig selv og sine omgivelser om, at han »kun er på ferie« – en vittighed det bliver stadig sværere at sluge i filmens løb – er der vist heller ikke i udgangspunktet tvivl om, at McClane ved, at der skal pløkkes en skurk eller to ned undervejs.

Korruption i Rusland

Det første problem bliver at genetablere kontakten til Jack, der ser ud til at trives fint uden den farmand, som han i øvrigt slægter sig ikke så lidt på.

Jack er involveret i optrevlingen af en vederstyggelig korruptionssag, der ser ud til at præge hele Rusland. I hvert fald synes de gode Moskva-borgere ikke synderlig berørte af, at automatvåben affyres, og biler eksploderer, så det er en ren fryd.

Jack og hans makker er sat til at beskytte den mystiske Komarov, der dog viser sig at være en mere ulden fætter end først antaget.

Hans datter Irina, der konstant taler et let stønnende russisk, er også lidt af en vendekåbe, der holder først med den ene og så med den anden. Intet af det bliver dog på noget tidspunkt sindsoprivende eller spændende.

Instruktøren John Moore gør i stedet sit bedste for i bedste ”Die Hard”-stil at camouflere den ekstremt blodfattige handling med heftige biljagter og hæsblæsende actionscener, der krydres med et tungt, dunkende soundtrack. Men som Bruce Willis selv siger i filmen, så er det jo ikke 1986 længere, og der skal mere til at imponere filmisk end det gennemtærskede repertoire, der her diskes op med.

Yippie-kay-yay!

Da John McClane endelig siger den nu notoriske ”Die Hard”-replik »Yippie-kay-yay, motherfucker!«, er der ingen andre end måske ham selv, der tror på det. Det skulle da lige være sønnen Jack, der spilles af Jai Courtney, der senest sås som skarpskydende skurk i ”Jack Reacher” over for Tom Cruise, og hans talent sidder mestendels i de særdeles velvoksne overarme.

Da filmen omsider er forbi, er konklusionen klar: ”Die Hard” har i højeste grad nået pensionsalderen. Ærgerligt, at man ikke kunne lade den forblive en succes uden at forsøge at spinde utidigt guld på fordums storhed.

Anmeldelse af Red

03-11-2010: En munter actionhistorie om pensionerede eliteagenter. Spillet af det mest formidable hold, man formentlig får at se på film i år. Læs artikel

Anmeldelse af G.I. Joe - Gengældelsen

28-03-2013: Det er tomhjernet action, men ”G.I. Joe: Gengældelsen” giver en cool kropslig oplevelse. Læs artikel

Anmeldelse af The Cold Light of Day

12-07-2012: I en rodet historie forfølges ung amerikaner af spansk politi og diverse agenter. Læs artikel

Anmeldelse: Forloren spænding

08-10-2009: Science fiction-bagatel med skarpe bagtanker, men mekanisk larmende udførelse. Læs artikel

Nyhed: Tre actionhelte i samme film

14-09-2009: Actionfilmheltene Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger og Bruce Willis danner en trio i filmen "The Expendables", der kommer i biograferne til næste år. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...